Το Padel είναι ένα το πλέον διαδεδομένο άθλημα των τελευταίων χρόνων, με την απήχησή του να αυξάνεται διαρκώς ανά τον κόσμο. Η ευκολία της δραστηριότητας, οι απλοί και κατανοητοί κανόνες και το γεγονός ότι πρόκειται για άθλημα που προσφέρεται για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής διάπλασης, φύλου και έφεσης στον αθλητισμό, καθιστούν το Padel ως ένα από τα κορυφαία αθλήματα στις προτιμήσεις πολλών χωρών, με προεξέχουσες την Αργεντινή, όπου αισίως αποτελεί εθνικό σπορ, αλλά και την Ισπανία, όπου έχει ανέλθει στη σχετική λίστα ως το δεύτερο σε προτίμηση άθλημα στη χώρα. Πρόκειται για δραστηριότητα ιδιαίτερα διασκεδαστική, που συνδυάζει την εκγύμναση του σώματος με τη νοητική εξάσκηση και συνάμα προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τη σωματική διάπλαση και την ψυχική υγεία όσων καταπιάνονται με αυτό. Διαβάστε μερικά από αυτά.

Το Padel συνδράμει στη μυική ενδυνάμωση

Το Padel έχει πολλάκις αναγνωριστεί για την αύξηση της μυικής δύναμης και τη συμβολή του σε ένα υγιές, γυμνασμένο και δυνατό σώμα. Είναι σε θέση να βοηθήσει κάθε άτομο να αντιμετωπίσει διάφορες σωματικές διαταραχές, όπως η μυική ατροφία, η παχυσαρκία και διάφορες μορφές σωματικής δυσμορφίας, καθώς συνδράμει στην ενίσχυση του μυικού τόνου. Το Padel, μάλιστα, ενδείκνυται τόσο στις νεαρές ηλικίες, δεδομένου ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις σύγχρονες μάστιγες της εποχής, όσο και σε προχωρημένες ηλικίες, καθώς η άσκηση που προσφέρει όχι μόνο δεν καταπονεί το σώμα, αλλά δεν απαιτεί ούτε προϋπάρχουσα επαφή με τον αθλητισμό εν γένει, ούτε κάποια σπουδαία καταπόνηση του σώματος.

Το Padel ενισχύει την κινητική λειτουργία εν γένει

Πλήθος ερευνών συμπεραίνουν την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στο Padel και τη συμβολή του σε μία κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκινησία και μία καλύτερη σωματική στάση. Η δράση του Padel εκτιμάται πως οφελεί σε τεράστιο βαθμό την ορθότερη ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος, ενισχύοντας μεμονωμένες λειτουργίες όπως η ισορροπία, η ευλυγισία, τα αντανακλαστικά και η ευελιξία των κινήσεων. Η εκγύμναση κάθε σημείου του σώματος, όπως τα πόδια, ο κορμός, η ωμοπλάτη, τα χέρια και οι κοιλιακοί, καθιστούν το Padel ως μία από τις πλέον ολιστικές και ωφέλιμες για το ανθρώπινο σώμα μορφές γυμναστικής.

To Padel εντείνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό

Ο οπτικοκινητικός συντονισμός είναι η ικανότητα που επιτρέπει στα μάτια να συντονίσουν τα άκρα, έτσι ώστε αυτά να εκτελέσουν μία κίνηση ή δραστηριότητα. Το γεγονός ότι το Padel συνδυάζει την κινητικότητα με τη νοητική λειτουργία συμβάλλει στη βαθμιαία ενίσχυση του συντονισμού των ματιών με τα χέρια. Για το λόγο αυτό, το Padel προτείνεται σε νεαρά άτομα με διάφορες κινητικές ή νοητικές δυσλειτουργίες, αφού θεωρείται πως βοηθάει τον οπτικοκινητικό συντονισμό εντείνοντας τη νοητική εγρήγορση.

Το Padel συνιστά μία εξαιρετική καρδιοαγγειακή άσκηση

Επιστημονικά τεκμήρια εκτεταμένων ερευνών πάνω σε αθλήματα ρακέτας, όπως το Padel, συνηγορούν υπέρ της εξαιρετικά ωφέλιμης δράσης αυτών ενάντια σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως όχι μόνο περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου από σχετικές επιπλοκές κατά περίπου 47%, αλλά θεωρούνται ευεργετικά για την επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Η συχνή και συνεπής εξάσκηση σε δυναμικά, αερόβια αθλήματα, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καταπολεμώντας, παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και, επομένως, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα. Το Padel δε θα μπορούσε να παραλειφθεί από την εν λόγω κατηγορία αθλημάτων, αφού εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στην καύση μέχρι και τετρακοσίων θερμίδων ανά αγώνα, κάνοντας, παράλληλα, την κυκλοφορία του αίματος μακράν πιο αποδοτική.

Το Padel διευκολύνει την κοινωνικοποίηση των παικτών

Έχει υποστηριχθεί πως η συστηματική ενασχόληση με το Padel οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα οφελών, ακόμα και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Ως μία ακόμα δραστηριότητα που προϋποθέτει τη συμμετοχή σε ομάδες, το Padel προάγει σπουδαίες ηθικές αξίες, όπως το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, ο αυτοέλεγχος και η ευγενής άμιλλα. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα όπως το Padel, άλλωστε, θεωρείται πως χτίζει τα θεμέλια για την έγκαιρη και σωστή κοινωνικοποίηση των ατόμων, γι’ αυτό και ολοένα και περισσότερα παιδιά ανά τον κόσμο επιλέγουν ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες έναντι ατομικών. Πρόκειται, μάλιστα, για μία εν δυνάμει οικογενειακή δραστηριότητα, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.

Το Padel επιδρά στην ανθρώπινη ψυχική υγεία

Η ενίσχυση της κοινωνικής συναναστροφής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενασχόληση με το Padel, φέρνει, με τη σειρά της, μία αξιοσημείωτη επίδραση στην ψυχική υγεία των παικτών. Η δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων και η ενίσχυση των υπαρχουσών ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και μειώνοντας των κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Η έκκριση ενδορφινών που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Padel γεννά ένα αίσθημα ευδαιμονίας, ενώ μειώνει το καθημερινό στρες, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου.

Το Padel συνδέεται με την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο

Όπως πολλά αθλήματα, έτσι και το Padel θεωρείται πως δύναται να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον αυτοέλεγχο και την ατομική πειθαρχία, στοιχεία που πάντοτε αποβαίνουν ιδιαίτερα χρήσιμα σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως το σχολείο, η εργασία και οι σπουδές. Τα παραπάνω, φυσικά, δεν αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα στο Padel αυτό καθαυτό, αλλά και στη διατήρηση μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, έτσι ώστε κάθε παίκτης να μπορέσει να επωφεληθεί στο έπακρο από κάθε μοναδική ευεργετική λειτουργία του. Όσον αφορά στη διατροφή πριν και μετά το Padel, προτείνονται τα εξής:

  • Η κατανάλωση άφθονου νερού, ιδίως μετά από έναν αγώνα Padel, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα υγρά που χάνονται λόγω της εφίδρωσης και δρουν ενάντια στις τοξίνες.
  • Οι πρωτεϊνούχες τροφές, που αποκαθιστούν τη μυική μάζα που καταπονείται μετά από έναν αγώνα Padel.
  • Η πρόσληψη γλυκόζης, που προσφέρει τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας για έναν εξαντλητικό αγώνα Padel.
  • Πηγές μαγνησίου και καλίου, όπως η μπανάνα, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που πρέπει να αναπληρωθούν.

Η ατομική πειθαρχία και ο αυτοέλεγχος που αποκτώνται μέσα από την ενασχόληση με το Padel κάνουν πιο εύκολη τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου διαιτολογίου, που θα μεγιστοποιήσει το όφελος της συστηματικής άθλησης.