Η τεράστια απήχηση που σημειώνει το Padel παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει πως το εν λόγω άθλημα αναμένεται να κυριαρχήσει στις ζωές μας μέσα στα επόμενα έτη. Προτεινόμενο για κάθε ηλικία και σωματική υποδομή, το Padel έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως ένα κράμα του τένις με το σκουός. Όλα αυτά σε ένα γήπεδο μικρότερο σε έκταση από το μισό του γηπέδου του τένις, με φιλέ στο ενδιάμεσο που χωρίζει τις δύο αντίπαλες περιοχές και, φυσικά, το σήμα κατατεθέν των ψηλών γυάλινων τοίχων, οι οποίοι αποτελούν σπουδαίο κομμάτι ενός αγώνα Padel. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι κανονισμοί του Padel είναι πανομοιότυποι με εκείνους του τένις, με ορισμένες, βέβαια, διαφορές και παραλλαγές, που κάνουν έναν αγώνα πιο ιδιαίτερο και διασκεδαστικό. Μελετήστε τους βασικούς κανόνες του Padel που παραθέτουμε παρακάτω και προετοιμαστείτε καταλλήλως για μία δυναμική αρχή στο γρηγορότερα αναπτυσσόμενο trend του αθλητισμού, που συνδυάζει την τεχνική και τη δύναμη με τη στρατηγική και την ευστροφία!

Ποια είναι η στάση των παικτών του Padel

Το Padel παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες, η καθεμία από τις οποίες έχει δύο παίκτες. Οι παίκτες παίρνουν τις θέσεις τους σε αντίπαλες περιοχές, όπως, συνήθως, αποφασίζεται με στρίψιμο του νομίσματος. Η κλήρωση αυτή δίνει σε μία από τις ομάδες το δικαίωμα να επιλέξει είτε την πλευρά του γηπέδου που προτιμά, είτε την ομάδα που θα ξεκινήσει με σερβίς, ή να μεταθέσει την επιλογή στην αντίπαλη ομάδα. Στο Padel, ο παίκτης που σερβίρει, πρέπει να στέκεται πάντα εντός των γραμμών του γηπέδου, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να σταθούν οπουδήποτε, αρκεί να είναι στη δική τους μεριά, πίσω από το φιλέ που χωρίζει το γήπεδο στα δύο. Τυπικά, οι παίκτες και των δύο ομάδων σε έναν αγώνα Padel αλλάζουν πλευρές, στην περίπτωση που ο αριθμός των σετ που έχει παιχτεί είναι μονός. Αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε λάθος σχετικά με την τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο, πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν με άμεση επανατοποθέτηση των ομάδων. Τέλος, οι κανόνες του Padel ορίζουν πως κάθε παίκτης οφείλει να έχει το λουρί της ρακέτας δεμένο στον καρπό του, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Πώς πραγματοποιείται το σερβίς στο Padel

Το σερβίς είναι μία από τις πλέον έντονες διαφορές ανάμεσα στο Padel και το τένις. Στο Padel, είναι πολύ σημαντικό ο παίκτης που πραγματοποιεί το σερβίς, να πατάει και με τα δύο πόδια του πίσω από τη γραμμή του σερβίς. Μετά το σερβίς, η μπάλα πρέπει να καταλήξει κατευθείαν στην αντίπαλη περιοχή διαγωνίως και να χτυπήσει στο σημείο του εδάφους πίσω από τη γραμμή του σερβίς του αντιπάλου. Μόνο τότε, η ομάδα που πραγματοποιεί το σερβίς είναι σε θέση να κερδίσει τον πόντο, αν και εφόσον η αντίπαλη ομάδα δεν καταφέρει να επαναπροωθήσει την μπάλα προτού αυτή χτυπήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο έδαφος. Σε κάθε σερβίς ενός αγώνα Padel, δίνονται δύο ευκαιρίες. Σε περιπτώσεις όπου το σερβίς της πρώτης ευκαιρίας αποβεί ανεπιτυχές, γίνεται επανάληψη του σερβίς. Αν και στη δεύτερη ευκαιρία αυτό δεν πραγματοποιηθεί σωστά, η αντίπαλη ομάδα κερδίζει έναν πόντο.

Πώς κερδίζονται οι πόντοι στο Padel

Σε έναν αγώνα Padel, οι πόντοι μπορούν να επιτευχθούν με πολλούς διάφορους τρόπους. Σημαντική είναι η συμβολή των γυάλινων τοίχων, που αποτελούν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στο Padel και το τένις και παίζουν πάντοτε καθοριστικό ρόλο για την έκβαση κάθε αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, οι τρόποι με τους οποίους ένας παίκτης μπορεί να εξασφαλίσει πόντους για χάρη της ομάδας του στη διάρκεια ενός αγώνα Padel, είναι οι εξής:

  • Όταν μία ομάδα καταφέρνει να πετύχει δύο συνεχόμενα χτυπήματα στο έδαφος του γηπέδου του αντιπάλου, τότε κερδίζει έναν πόντο.
  • Όταν ο παίκτης που σερβίρει πετυχαίνει το φιλέ αντί για την περιοχή του αντιπάλου, τότε η αντίπαλη ομάδα κερδίζει έναν πόντο.
  • Όταν το δεύτερο σερβίς καταλήγει εκτός γηπέδου, τότε η ομάδα που σερβίρει χάνει έναν πόντο.
  • Όταν το δεύτερο σερβίς καταλήγει σε έναν από τους τοίχους της ομάδας που πραγματοποιεί το σερβίς, τότε οδηγεί και πάλι σε απώλεια ενός πόντου για την ίδια ομάδα.
  • Όταν, μετά το δεύτερο σερβίς, η μπάλα δεν καταφέρνει να εισέλθει στην αντίπαλη περιοχή, συνεπάγεται και πάλι χαμένο πόντο.
  • Όταν η ομάδα που σερβίρει, στη δεύτερη προσπάθειά της, χτυπήσει κατευθείαν το γυάλινο τοίχο του αντιπάλου χωρίς πρώτα να κάνει γκελ στο έδαφος, χάνει έναν πόντο.
  • Όταν η μπάλα χτυπά στο σώμα ενός παίκτη, τότε χάνεται πόντος για την ομάδα του ίδιου παίκτη.

Πόσοι πόντοι απαρτίζουν ένα Padel game

Ένας αγώνας Padel κρίνεται όταν μία από τις δύο ομάδες καταφέρει να κερδίσει τρία από τα πέντε σετ του αγώνα. Όπως στο τένις, έτσι και στο Padel, η μέτρηση των πόντων πραγματοποιείται με βάση την ακολουθία 0, 15, 30, 40, Game, που υποδηλώνει την επίτευξη κανενός, ενός, δύο, τριών, τεσσάρων πόντων και ενός σετ αντιστοίχως. Εξαίρεση, όπως ακριβώς και σε έναν αγώνα τένις, αποτελεί η περίπτωση της ισοπαλίας στους 40 πόντους, όπου το παιχνίδι πηγαίνει σε tie-break και, ως εκ τούτου, η ομάδα που θα κερδίσει το σετ, θα χρειαστεί να πετύχει δύο συνεχόμενους πόντους.

Πώς χρησιμοποιούνται οι γυάλινοι τοίχοι του γηπέδου Padel

Η ιδιαιτερότητα των γυάλινων τοίχων ενός γηπέδου Padel τείνει να αποβαίνει χρήσιμη για την εξασφάλιση πόντων με έξυπνους, στρατηγικούς και, το δίχως άλλο, διασκεδαστικούς τρόπους. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, όταν ένας παίκτης Padel σερβίρει, η μπάλα δεν πρέπει να χτυπήσει κατευθείαν το γυάλινο τοίχο της περιοχής του αντιπάλου, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ενός πόντου για την ομάδα που σερβίρει. Αντίθετα, η μπάλα πρέπει πρώτα να χτυπήσει στο έδαφος. Ο ίδιος κανόνας ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα Padel. Σε όλες της περιπτώσεις πλην του σερβίς, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του τοίχου της ίδιας ομάδας, έτσι ώστε η μπάλα να αναπηδήσει με σπόντα στην περιοχή του αντιπάλου και να συνεχιστεί το παιχνίδι.