Όλοι γνωρίζουμε τη σημαντικότητα της ισορροπημένης διατροφής για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία. Ειδικά στις περιπτώσεις που κάποιος αθλείται, και δη συστηματικά, η διατροφή κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διατήρηση μιας άριστης φυσικής κατάστασης. Όπως σε κάθε άθλημα, έτσι και στο Padel, οι αθλητές θα πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, που σε συνδυασμό με συστηματική προπόνηση και εξάσκηση, θα τους θα τους προσφέρει την επιθυμητή απόδοση. Είναι γεγονός πως το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, αναλόγως τις ανάγκες του κάθε αθλούμενου, υπάρχουν όμως κάποιες προτεινόμενες διατροφικές συνήθειες πάνω στις οποίες γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Ενυδάτωση: το Α & το Ω

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, είτε πρόκειται για μια απλή προπόνηση είτε για έναν αγώνα Padel. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής ενυδάτωση είναι εκείνη που θέτει πολλές φορές σε κίνδυνο το σώμα, ιδιαίτερα όταν καταβάλλεται αυξημένη ή παρατεταμένη προσπάθεια. Κάθε πότε, λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουμε υγρά;

  • Πριν την προπόνηση: η συνιστώμενη ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνεται περίπου δύο ώρες πριν την προπόνηση, ανέρχεται στο μισό λίτρο νερού ή ισοτονικού ποτού, έτσι ώστε το σώμα να είναι επαρκώς ενυδατωμένο και να διατηρεί την ιδανική του θερμοκρασία. Μετά το πέρας των δύο ωρών και μέχρι την έναρξη της προπόνησης, ενδείκνυται η μικρή κατανάλωση υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και σε περίπτωση που δε διψάτε ιδιαίτερα.
  • Κατά τη διάρκεια της προπόνησης: εξίσου σημαντικό, είναι να καταναλώνονται υγρά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι ο οργανισμός να ενυδατώνεται σε κάθε ευκαιρία, έτσι ώστε να ανακτάται άμεσα το νερό που χάνεται εξαιτίας της εφίδρωσης. Η ποσότητα υγρού που πρέπει να πίνετε, είναι 150-200 ml συνολικά και συνίσταται το υγρό να είναι κρύο, ώστε να απορροφάται ευκολότερα.
  • Μετά την προπόνηση: η λήψη υγρών είναι απαραίτητη αμέσως μετά τη λήξη της προπόνησης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί έντονη σωματική δραστηριότητα ή αθλείστε κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών μηνών, έτσι ώστε να αναπληρώνονται οι αναλωθείσες ουσίες.

Διατροφή: η ισορροπία είναι το παν

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του Padel ενισχύονται εάν η προπόνηση συνοδεύεται από ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Το γνωστό ρητό “είμαστε ότι τρώμε”, αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα και συνεπώς τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην καθημερινότητά μας. Είναι δεδομένο πως κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη έννοιες όπως εκείνη του μεταβολισμού ή η ημερήσια θερμιδική δαπάνη του κάθε αθλούμενου, οι βασικές όμως συστάσεις που μπορεί να ακολουθήσει όποιος ασχολείται με το Padel, είναι αυτές που παρουσιάζονται παρακάτω.

Αρχικά, συνίσταται η κάθε μέρα να περιέχει πέντε γεύματα, με χρονική απόκλιση 2-3 ωρών μεταξύ τους και είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεται κάποιο από αυτά, έτσι ώστε να αποφεύγεται το αίσθημα της πείνας καθώς και η υπερφαγία. Η δίαιτά σας θα πρέπει να απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές πλούσιες δηλαδή σε θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό, ενώ καλό είναι να μετριάζεται η κατανάλωση αλατιού και λιπαρών. Επιπρόσθετα, πρέπει να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης μετά από κάποιο γεύμα, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μορφή έντονης άσκησης θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δυο ώρες αργότερα.

Θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό σας τραπέζι

Το Padel αποτελεί μια μορφή άθλησης εξαιρετικά διασκεδαστική μα και συνάμα απαιτητική, καθώς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή προπόνησης, καταναλώνονται μεγάλα ποσοστά ενέργειας, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα. Μέσω της τροφής, ο οργανισμός λαμβάνει τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν παράλληλα στην άμεση αποκατάστασή του. Τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να καταναλώνονται σε συχνή βάση από έναν αθλητή Padel, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι τα εξής:

  • Πρωτεΐνες: η πρόσληψη πρωτεϊνών διατηρεί και αποκαθιστά του μύες μετά από κάθε έντονη άσκηση, ενώ καλύπτει τις έντονες ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, το ψάρι και τα αυγά.
  • Γλυκόζη: αποτελεί τον πιο απλό τύπο υδατάνθρακα και παράλληλα την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Η γλυκόζη αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου, το οποίο αποτελεί απόθεμα ενέργειας και κινητοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, κατά την οποία υπάρχει άμεση ανάγκη για γλυκόζη. Τα φρούτα, το μέλι και αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί, η πατάτα, τα ζυμαρικά και το ρύζι, αποτελούν παραδείγματα τροφών πλούσιες σε γλυκόζη.
  • Λιπαρά: ακόμα μια σημαντική πηγή ενέργειας, που δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή των αθλουμένων. Καλό είναι να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αρτοσκευάσματα, ενώ προτιμήστε τα ακόρεστα που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και σε άλλα φυτικά έλαια.
  • Βιταμίνες: δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συγκεκριμένη λίστα. Οι βιταμίνες που προσλαμβάνονται κυρίως μέσω φρούτων και λαχανικών, είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση των μυών,τη διασφάλιση καλύτερης απόδοσης και τη γρήγορη ανάκαμψη του οργανισμού, μετά από μια εξαντλητική προπόνηση.

Προτεινόμενες τροφές βάσει της προπόνησής σας

Όπως κάθε γεύμα της ημέρας δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, έτσι και οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε στα διάφορα στάδια μιας προπόνησης Padel διαφέρουν μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, πριν την προπόνηση προτιμήστε την κατανάλωση υδατανθράκων, που παρέχουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στην έντονη δραστηριότητα, ενώ αποφύγετε την πρόσληψη γαλακτοκομικών και τροφών πλούσιες σε λιπαρά και φυτικές ίνες.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποιο ελαφρύ σνακ που να εξισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης, όπως μια μπανάνα ή ένα μήλο.
Μετά την προπόνηση, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως φρούτα, ενεργειακές μπάρες ή ένα μικρό σάντουιτς, καθώς βοηθούν στην ανάκτηση της ενέργειας που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ συνεισφέρουν και στην αποκατάσταση των ιστών.