Πιθανότατα γνωρίζετε ότι ένα γήπεδο Padel μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνο του τένις. Γνωρίζατε, όμως, ότι οι διαστάσεις ενός γηπέδου Padel είναι ελάχιστα μικρότερες σε σχέση με του τένις; Πιο συγκεκριμένα, οι διαστάσεις των γηπέδων Padel έχουν μήκος 20 μέτρα, και πλάτος 10 μέτρα. Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη διαφορά του από το γήπεδο του τένις, το οποίο, συν τοις άλλοις, περιβάλλεται από μία ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή εκτός γηπέδου, σε αντίθεση με το Padel, όπου ο εξωτερικός χώρος είναι αρκετά πιο περιορισμένος. Ένα γήπεδο Padel πρέπει να κατασκευάζεται με γνώμονα την τήρηση ενός συνόλου συγκεκριμένων βέλτιστων πρακτικών και τεχνικών προδιαγραφών. Μάθετε τα πάντα για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο γήπεδο Padel!

Οι διαστάσεις

Η ακρίβεια στις διαστάσεις ενός γηπέδου Padel αποτελεί σπουδαίο παράγοντα, που εξασφαλίζει πως κάθε αγώνας θα εκτυλίσσεται με απόλυτη επιτυχία. Εκτός από τις προδιαγραφές του μήκους 20 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων, αξίζει να αναφερθεί πως τα μονά γήπεδα Padel, ενώ έχουν το ίδιο μήκος με τα διπλά, κατασκευάζονται με μειωμένο πλάτος, το οποίο συνήθως ανέρχεται στα 6 μόλις μέτρα. Φυσικά, η βέλτιστη εμπειρία του αγώνα περιλαμβάνει και την ακριβή οριοθέτηση του εξωτερικού χώρου του γηπέδου Padel, ο οποίος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αγγίζει το μισό μέτρο.

Η τοποθεσία

Αν και για πολλούς αποτελεί έκπληξη, η τοποθεσία ενός γηπέδου Padel διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, έτσι ώστε οι αγώνες να κυλούν ομαλά και οι παίκτες να τους απολαμβάνουν στο έπακρο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για γήπεδο Padel σε εξωτερικό χώρο. Είναι δεδομένο πως τόσο ο ήλιος, όσο και ο αέρας, ενδεχομένως να επηρεάσουν αισθητά την εξέλιξη ενός αγώνα. Για το λόγο αυτό, οι κλιματικές συνθήκες πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη. Θα ήταν απαγορευτικό, παραδείγματος χάρη, η μία μεριά του γηπέδου Padel να έχει απέναντί της τον ήλιο, καθώς, ιδίως τις πρωινές ώρες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των παικτών.

Οι γυάλινοι τοίχοι

Όλοι γνωρίζουν πως οι ψηλοί γυάλινοι τοίχοι είναι το σήμα κατατεθέν ενός γηπέδου Padel, αποτελώντας, μάλιστα, τον πρωταρχικό παράγοντα διαφοροποίησής του από το τένις. Ιδανικά, οι γυάλινοι τοίχοι ενός γηπέδου Padel πρέπει να είναι τουλάχιστον 7, αλλά, ακόμα καλύτερα, 8 μέτρα, ιδίως αν πρόκειται για γήπεδο Padel εσωτερικού χώρου. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζετε, μάλιστα, είναι πως οι πλέον καταρτισμένοι παίκτες Padel τείνουν να προτιμούν τα γήπεδα με όσο το δυνατόν ψηλότερους γυάλινους τοίχους.

Οι γραμμές

Οι γραμμές του γηπέδου Padel υποδεικνύουν στους παίκτες την περιοχή που πρέπει να προσγειωθεί η μπάλα μετά το σερβίς. Είναι σημαντικό, επομένως, οι γραμμές του γηπέδου Padel να χαράσσονται με ακρίβεια, και να μην ξεπερνούν σε πλάτος τα 5 εκατοστά. Η άκρη της γραμμής αυτής, ακόμη, δείχνει την περιοχή όπου πραγματοποιείται το σερβίς, η οποία απέχει 3 μέτρα από την άκρη του γηπέδου και 6,96 μέτρα από το δίχτυ. Τέλος, η κεντρική γραμμή του γηπέδου Padel ονομάζεται έτσι, διότι χαράσσεται στη μέση του γηπέδου, έτσι ώστε να χωρίσει με απόλυτη ακρίβεια τις δύο πλευρές του.

Τα πλαϊνά τοιχώματα

Όσον αφορά στις διαστάσεις των πλαϊνών τοιχωμάτων του γηπέδου Padel, η οικοδόμησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους. Στον πρώτο τρόπο, είτε τοποθετούνται στέρεα τοιχώματα ύψους 3 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, τα οποία συμπληρώνονται από συρματόπλεγμα ύψους 1 μέτρου, είτε στέρεα τοιχώματα ύψους 2 μέτρων και πλάτους επίσης 2 μέτρων, με την προσθήκη συρματοπλέγματος 1 μέτρου να ανεβάζει το συνολικό ύψος των τοιχωμάτων του γηπέδου Padel στα 3 μέτρα. Στο δεύτερο τρόπο, τα τοιχώματα οικοδομούνται με πανομοιότυπο τρόπο, με τη διαφορά ότι το συρματόπλεγμα εκτείνεται στα 4 μέτρα, τεχνική που χρησιμοποιείται ιδίως σε γήπεδα Padel που είναι εκτεθειμένα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το φιλέ

Το φιλέ του γηπέδου Padel βρίσκεται ακριβώς στη μέση του γηπέδου, χωρίζοντας, έτσι, τις δύο αντίπαλες ομάδες. Ως εκ τούτου, οι διαστάσεις του φιλέ ορίζονται στα 10 μέτρα μήκος, ενώ το ύψος του κυμαίνεται από τα 88 εκατοστά στο κέντρο, έως τα 92 εκατοστά στις δύο άκρες του γηπέδου Padel, όπου και στηρίζεται από ορθοστάτες. Οι ορθοστάτες που κρατούν το φιλέ του γηπέδου Padel, παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να ξεπερνούν σε ύψος το 1 μέτρο και 5 εκατοστά, ενώ ενδείκνυται να τοποθετείται σε αυτούς επένδυση από μαλακό υλικό, προς αποφυγήν τυχόν τραυματισμών των παικτών.

Η περίφραξη

Ένα γήπεδο Padel είναι, συνηθέστερα, πλήρως περιφραγμένο σε όλη του την περίμετρο. Έχει, όμως, εισόδους για τους παίκτες, οι οποίες βρίσκονται παραπλεύρως των δύο άκρων του φιλέ. Οι πιο συχνοί τύποι περίφραξης ενός γηπέδου Padel είναι είτε από γυαλί, είτε από συρματόπλεγμα, ενώ, σπανιότερα, κάποια γήπεδα Padel περιβάλλονται από τοίχους κατασκευασμένους από πιο συμπαγή υλικά. Η χρήση του γυαλιού στους περιβάλλοντες τοίχους του γηπέδου Padel προτιμάται, διότι όχι μόνο επιτρέπει στο μπαλάκι να επανέλθει στον αγωνιστικό χώρο άμεσα, αλλά, επιπλέον, χαρίζει στους θεατές μια απρόσκοπτη εμπειρία παρακολούθησης του αγώνα.

Το δάπεδο

Το δάπεδο ενός γηπέδου Padel είναι, ενδεχομένως, η πλέον σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, καθώς εξασφαλίζει τη φυσιολογική ροή κάθε αγώνα, αλλά και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμών. Η μέριμνα για ένα πλήρως εξισορροπημένο δάπεδο συνεπάγεται τη λιγότερο επισφαλή επιλογή για την υγεία και ασφάλεια των αθλητών. Ιδίως στα εξωτερικά γήπεδα Padel, μια ίσια και συμπαγής επιφάνεια κατασκευασμένη από τσιμέντο ή άσφαλτο ταχείας πήξεως ύψους περίπου 10 εκατοστών, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Η επιφάνεια

Η σπουδαιότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στην επιφάνεια του γηπέδου Padel θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του δαπέδου του γηπέδου. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, όπως και οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν κατά τη διαδικασία επιλογής του υλικού: η συχνότητα της επικείμενης χρήσης του γηπέδου Padel, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης, καθώς και το αν πρόκειται για γήπεδο Padel σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, είναι μόνο μερικοί από αυτούς τους παράγοντες. Ο συνθετικός χλοοτάπητας, πάντως, είναι η πλέον συνήθης επιλογή, καθώς είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φθείρεται εύκολα, αλλά και να μειώνει την τριβή, επιτρέποντας, έτσι, την ανάπτυξη ταχύτητας από πλευράς των παικτών.

Ο φωτισμός

Είναι σημαντικό ο φωτισμός του γηπέδου Padel να είναι προσαρμοσμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα στους παίκτες, εξασφαλίζοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, μία εξαιρετική εμπειρία αγώνα, ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Όταν το φως των προβολέων είναι εξαπλώνεται ομοιόμορφα καθ’ όλη την επιφάνεια του γηπέδου Padel, τότε αποφεύγεται το ενδεχόμενο οι παίκτες να “τυφλώνονται” από τις ακτίνες του φωτός. Παράλληλα, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα χωρίς καμία απολύτως παρεμβολή.