Είναι ευρέως γνωστό πως το Padel είναι αναγνωρισμένο διεθνώς ως το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο άθλημα των τελευταίων ετών ανά τον κόσμο, έχοντας ήδη αποκτήσει παρουσία σε πέντε ηπείρους και τουλάχιστον 50 χώρες. Με πάνω από 40.000 γήπεδα και περίπου 20 εκατομμύρια παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως οι ρυθμοί διάδοσης του Padel είναι, πράγματι, ταχύτατοι και εντυπωσιακοί. Το Padel έχει κάνει αρκετά πρώτα αλλά σπουδαία βήματα για την εδραίωσή του στην Ελλάδα, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Padel.
Η ονομασία του Padel
Τα πρώτα ονόματα του Padel ήταν Paddle-Corcuera και Paddle-Tennis, αποδίδοντας φόρο τιμής στο δημιουργό του αθλήματος Enrique Corcuera αλλά και στο τένις, που χωρίς αμφιβολία αποτέλεσε πρωταρχική πηγή έμπνευσης για το Padel. Η λέξη Paddle χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματος της ρακέτας, που παραπέμπει σε κουπί. Η γρήγορη επέλασή του σε ισπανόφωνες χώρες όπως η Αργεντινή, η Ισπανία και το Μεξικό, έφερε τη μετατροπή της ονομασίας του σε Padel, που πραγματοποιήθηκε το 1993, μαζί με την επίσημη αναγνώριση του Padel σαν άθλημα στην Ισπανία. Η λέξη Padel, άλλωστε, προφέρεται μακράν ευκολότερα από τους ισπανόφωνους λαούς, σε σύγκριση με τον αγγλικό όρο.
Οι διαφορές του Padel με το τένις
Το Padel αντλεί τεράστια έμπνευση από το τένις και, ως εκ τούτου, παρότι έχει εξελιχθεί σε μία εντελώς διαφορετική οντότητα, οι συγκρίσεις ανάμεσα στα δύο αθλήματα είναι αναπόφευκτες. Οι κανόνες, μέχρι κάποιο σημείο, είναι παρεμφερείς, ενώ και τα δύο αθλήματα παίζονται σε γήπεδο χωρισμένο με φιλέ, χρησιμοποιούν ρακέτες και μπαλάκι και προσμετρούν τους πόντους με το ίδιο ακριβώς σύστημα. Ας δούμε, όμως, μερικές από τις πλέον ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στο Padel και το τένις:
- Μία σπουδαία διαφορά ανάμεσα στα δύο αθλήματα είναι το μέγεθος και η δομή του γηπέδου. Συγκεκριμένα, το γήπεδο του Padel είναι μικρότερο από το μισό ενός γηπέδου τένις, ενώ κάθε πλευρά του περικλείεται από τοίχους φτιαγμένους με τζάμι.
- Οι τοίχοι από τζάμι έχουν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Στο Padel, η μπάλα δεν μπορεί να καταλήξει εκτός του αγωνιστικού ρόλου, όπως συμβαίνει στο τένις, και, επομένως, τα χτυπήματα στον τοίχο αποτελούν ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στα δύο αθλήματα.
- Το τένις παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες, τα λεγόμενα απλό και διπλό, εν αντιθέσει με το Padel, το οποίο, λόγω της υψηλής ταχύτητας που απαιτεί, προσφέρεται μόνο για δυάδες.
- Η ρακέτα του Padel διαφέρει από αυτή του τένις, καθώς είναι είναι μικρότερη, διάτρητη, χωρίς πλέγμα και διατίθεται σε μία ποικιλία σχημάτων και βάρους, ανάλογα με το επίπεδο του κάθε παίκτη. Σε αντίθεση με το τένις, οι φθορές στις ρακέτες του Padel είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να επιδιορθωθούν.
- Το μπαλάκι του Padel είναι πανομοιότυπο με εκείνο του τένις. Τα δύο τους διαφέρουν, ωστόσο, ως προς το βάρος, τη διάμετρο και, κατά συνέπεια, τις δυνατότητες που προσφέρουν σε ένα παιχνίδι. Εν ολίγοις, το μπαλάκι του τένις ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί σε έναν αγώνα Padel μόνο ως ύστατη επιλογή.
Το εγχειρίδιο κανονισμών του Padel
Κάθε λάτρης του Padel γνωρίζει πως το αγαπημένο του άθλημα γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 στο Μεξικό, με τον Enrique Corcuera να θεωρείται “πατέρας” του αθλήματος. Ο Μεξικανός όχι μόνο υπήρξε θεμελιωτής του Padel, αλλά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια επέκταση του αθλήματος. Η ιστορία του Padel, ωστόσο, δε θα είχε πάρει την ίδια τροπή χωρίς τη συμβολή της γυναίκας του, Viviana Corcuera. Η Viviana Corcuera, που είχε τιμηθεί με τον τίτλο Μις Αργεντινή το 1964, ήταν εκείνη που επέμεινε στην κατασκευή γηπέδου τένις στο νεοαποκτηθέν σπίτι του ζεύγους, έξω από το Ακαπούλκο. Μιας και το έδαφος της περιοχής δεν προσφερόταν για τένις, λίγος αυτοσχεδιασμός οδήγησε στη γέννηση του Padel. Συν τοις άλλοις, η Viviana Corcuera ήταν εκείνη που συνέταξε το πρώτο εγχειρίδιο κανονισμών του Padel. Η σύζυγος του δημιουργού του Padel συγκέντρωσε τους κανονισμούς του Padel σε ένα βιβλίο που αργότερα του προσέφερε ως δώρο γενεθλίων.
Το μέγεθος της απήχησης του Padel ανά χώρα
Παρότι έχει αισίως συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας, το Padel αποτελεί ακόμα μυστήριο για πλήθος κρατών ανά τον κόσμο, ενώ αυτό κάνει τα πρώτα δειλά βήματα επέλασης σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Διάφοροι λαοί, ωστόσο, έχουν αγαπήσει το Padel σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτό έχει αναχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αργεντινή, όπου το Padel εισήχθη χάρη στον Julio Meditengui, στενό φίλο του Enrique Corcuera και, πλέον, αποτελεί εθνικό σπορ. Από τη λίστα, φυσικά, δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Μεξικό, πατρίδα του Corcuera, όπου, αν και τo Padel ξεκίνησε ως άθλημα της εγχώριας ελίτ, πλέον σημειώνει επιτυχία σε κάθε κοινωνικό στρώμα. Εντυπωσιακή περίπτωση αποτελεί και η Ισπανία, χώρα στην οποία το Padel, με περίπου 4 εκατομμύρια ενεργούς παίκτες, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές σπορ μετά από -σωστά μαντέψατε- το ποδόσφαιρο. Πολλοί Ισπανοί, μάλιστα, θεωρούν τη χώρα τους ως πατρίδα του Padel, καθότι αποτέλεσε όχι μόνο αφετηρία για τη διεθνή του επέλαση, αλλά και γενέτειρα ορισμένων από τους πλέον καταξιωμένους παίκτες Padel όλων των εποχών. Άξιο αναφοράς είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Padel επελαύνει με ραγδαίους ρυθμούς. Με πάνω από 82 γήπεδα και μία εντυπωσιακή αύξηση της απήχησής του τα τελευταία χρόνια, που άγγιξε το 75%, το Padel θεωρείται πως χρωστά τη δημοτικότητά του τόσο στην αγάπη του λαού για τον αθλητισμό, όσο και στις μαζικές εκροές Βρετανών τουριστών σε χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Διασημότητες που λατρεύουν το Padel
Ουκ ολίγες είναι οι σπουδαίες προσωπικότητες ανά τον κόσμο, που δεν κρύβουν την αγάπη τους για το Padel. Αναμενόμενα, τεράστια είναι η απήχηση του αθλήματος σε παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες από το χώρο του τένις, μεταξύ των οποίων ο Ράφα Ναδάλ, η Μαρία Σαράποβα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Αξιοσημείωτη είναι και η απήχηση του Padel στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν τόσο προπονητές, όπως ο Γιούργκεν Κλοπ, που αξιοποιεί το Padel ως δραστηριότητα που τον αποσπά από την καθημερινή του ρουτίνα, όσο και αστέρες των ευρωπαϊκών γηπέδων, με προεξέχοντες τον Ζεράρ Πικέ, τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και, φυσικά, τον Λίονελ Μέσι, που, μάλιστα, διαθέτει γήπεδο Padel στο σπίτι του στη Βαρκελώνη, όπου με κάθε ευκαιρία επιδίδεται σε αγώνες ενάντια στον πρώην συμπαίκτη του, Λουίς Σουάρες. Ποιος είπε, όμως, ότι το Padel ενθουσιάζει μόνο αθλητές; Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, όσο και ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Ενρίκε Ιγκλέσιας, έχουν πολλάκις εκφράσει την αγάπη τους για το άθλημα. Ο τελευταίος, μάλιστα, μυήθηκε στο Padel όσο ήταν ακόμα ανήλικος, ενώ λέγεται πως έχει συμμετάσχει σε αρκετά τουρνουά του Club Marbella.