Το Padel είναι μία από τις σχετικά πρόσφατες τάσεις στο χώρο του αθλητισμού και, έχοντας σταδιακά αποκτήσει παρουσία σε διάφορα μέρη της υφηλίου, η δημοφιλία του κάθε άλλο παρά φθίνει. Τουναντίον, το Padel έχει πλέον διαδοθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, αποτελώντας μάλιστα μία από τις πρώτες προτιμήσεις σε αθλητικές δραστηριότητες πολλών χωρών ανά την υφήλιο, ιδίως σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Ισπανία. Δε χωράει αμφιβολία πως το Padel είναι εδώ για να μείνει, τη στιγμή που οι βλέψεις των διεθνών εκπροσώπων του αθλήματος για ένταξη στα Ολυμπιακά Αγωνίσματα ολοένα και πληθαίνουν. Πώς, όμως, γεννήθηκε το Padel και πώς αυτό κατάφερε να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο;

Πρώιμες μορφές του Padel

Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, επιβάτες σε βρετανικά κρουαζιερόπλοια επιδίδονταν σε ένα άθλημα που έμοιαζε με πρώιμη εκδοχή του Padel, χρησιμοποιώντας, όμως ρακέτες τένις. Αντίστοιχα, το platform tennis που σημείωσε μεγάλη απήχηση στη Νέα Υόρκη από το 1928, όταν πρωτοεμφανίστηκε, και έπειτα, θεωρείται ένας ακόμη πρόδρομος του Padel. Το platform tennis όχι μόνο αντικατέστησε τις κλασικές ρακέτες του τένις με τις ρακέτες που γνωρίζουμε μέσα από το Padel, τα λεγόμενα “paddles”, αλλά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τοίχους που εμποδίζουν το μπαλάκι από το να χάνεται στο χιόνι.

Η πρώτη εμφάνιση του Padel στο Μεξικό

Το Padel, πάντως, σαν ξεχωριστή έννοια, επινοήθηκε από τον Enrique Corcuera στο Puerto de Acapulco του Μεξικού χρόνια αργότερα, το 1962. Ο Corcuera δημιούργησε μία πρώτη μορφή γηπέδου Padel στην ιστορία, στην εξοχική του κατοικία Las Brisas. Ύψωσε, μάλιστα, μεταλλικούς τοίχους 3-4 μέτρων σε κάθε πλευρά του γηπέδου, έτσι ώστε το μπαλάκι να μην καταλήγει συνεχώς σε γειτονικά σπίτια. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Corcuera, ο ιδιόμορφος κανονισμός του Padel που επιβάλλει τη συνέχιση του παιχνιδιού όταν η μπάλα χτυπάει στον τοίχο δεν ήταν προγραμματισμένος. Προέκυψε, ωστόσο, βλέποντας ότι έδινε μία ιδιαίτερη νότα στο παιχνίδι, με τους παίκτες να διασκεδάζουν και να συνεχίζουν να παίζουν, ακόμα και όταν η μπάλα χτυπούσε στον τοίχο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Paddle Corcuera ή Paddle-Tennis, ή, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, το Padel,

Η εξάπλωση του Padel στην Ισπανία

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, το Padel κατέφθασε στην Ευρώπη, χάρη στον Πρίγκηπα Αλφόνσο του Χόενλο. Εκείνος συνήθιζε να περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο σπίτι του Corcuera στο Ακαπούλκο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει την ευκαιρία να είναι ένας από τους πρώτους παίκτες Padel της ιστορίας. Εντυπωσιασμένος από το νέο, πρωτότυπο και άγνωστο τότε άθλημα, έχτισε δύο γήπεδα Padel στο Marbella Club Hotel της Ισπανίας, το οποίο και του ανήκε. Ο Πρίγκηπας ανήγαγε το Padel σε αναπόσπαστο θεσμό για την περιοχή, πραγματοποιώντας ορισμένες μικρές αλλαγές στους κανονισμούς και θεσπίζοντας μία σειρά από τουρνουά, τα οποία είχαν ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο, με έμφαση στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και τη συμμετοχή αρκετών εγχώριων και διεθνών διασημοτήτων. Το Padel δεν άργησε να καταφθάσει στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, όπου η περιοχή La Moraleja μετετράπη σε έναν ακόμα διεθνή προορισμό γνωστό για το Padel.

Επιστροφή στη Λατινική Αμερική

Το Padel δεν άργησε να κατακτήσει ολοένα και περισσότερες ισπανόφωνες χώρες. Η αρχή έγινε με την Αργεντινή, που απέκτησε τα πρώτα γήπεδα Padel το 1969. Το Marbella, άλλωστε, αποτελούσε τουριστικό κέντρο για ένα μεγάλο ποσοστό Αργεντινών που λάτρεψαν το Padel και έκαναν τα πάντα για να το ενσωματώσουν στην κουλτούρα της χώρας τους. Για κάποια χρόνια, το εγχείρημα αυτό φάνηκε να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Μέχρι το 1982, μάλιστα, η Αργεντινή μετρούσε λιγότερα από 12 γήπεδα Padel σε όλη της την επικράτεια, όπου σύχναζαν κατά βάση όσοι επισκέπτονταν τακτικά το Marbella. Αυτό επρόκειτο να αλλάξει το ίδιο έτος, με τη φήμη του Padel να εκτοξεύεται χάρη στην κατασκευή ενός τεράστιου κέντρου με οκτώ γήπεδα Padel στο Μπουένος Άιρες. Έκτοτε, το Padel δεν έχει σταματήσει να εξαπλώνεται. Δεν άργησε, μάλιστα, να κατακτήσει και τη γειτονική Ουρουγουάη, όπου το 1983 το Zorba Spa Resort στην Punta Del Este μετετράπη σε εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για μερικούς από τους πλέον εξέχοντες παίκτες Padel του κόσμου.

Η επέλαση του Padel σε διάφορες χώρες του κόσμου

Η τεράστια απήχηση που σημείωνε το Padel σε ισπανόφωνες χώρες δεν άργησε να οδηγήσει στη θέσπιση της πρώτης επίσημης ομοσπονδίας Padel της ιστορίας, την APPTAS ( Asociación Platense de Padel), το έτος 1987. Αν και οι κανόνες δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί και το Padel παιζόταν με μικρές διαφορές στην Ισπανία και την Αργεντινή, η διασκέδαση που προσέφερε στους παίκτες, η προσβασιμότητα σε αυτό από άτομα ανεξαρτήτως φύλου, σωματότυπου και ηλικίας, καθώς και τα αδιαμφισβήτητα, πλέον, οφέλη για την υγεία, βοήθησαν το Padel να αποκτήσει παρουσία σε αρκετά ακόμα μέρη ανά τον κόσμο. Νέα γήπεδα Padel χτίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ιταλία, με έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νέων παικτών να ελκύεται από το γοητευτικό αυτό άθλημα, την κοινωνικότητα και ομαδικότητα που προάγει, αλλά και το αίσθημα κύρους που αποπνέει η ιστορία του.

Η παγκόσμια αναγνώριση του Padel

29 χρόνια μετά τη γέννηση του Padel, τη 12η Ιουλίου του 1991, η Διεθνής Ομοσπονδία Padel θεσπίστηκε στη Μαδρίτη από τους νομικούς εκπροσώπους των συλλόγων Padel της Αργεντινής, της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, ως σύμπραξη για την προώθηση των συμφερόντων του αθλήματος σε διεθνές επίπεδο. Ένα χρόνο αργότερα, το πρώτο διεθνές πρωτάθλημα Padel στην ιστορία διεξήχθη από κοινού στη Μαδρίτη και τη Σεβίλλη, ενώ μία ακόμα υψίστης σημασίας διεθνής επιτυχία για το Padel ήρθε το 2005, με τη διεξαγωγή του πρώτου επαγγελματικού τουρνουά, του Padel Pro Tour. Το 2013, αυτό μετονομάστηκε σε World Padel Tour και έκτοτε φιλοξενείται από διάφορα μέρη του κόσμου.

Το Padel σήμερα

Τον Ιούλιο του 2021, η Διεθνής Ομοσπονδία Padel γιόρτασε την τριακοστή επέτειό της, σε μία εκδήλωση με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων και εκπροσώπων του αθλήματος, καθώς και με τη δημοτικότητα του Padel να έχει, πλέον, εκτιναχθεί. Έχοντας γνωρίσει ευρεία αποδοχή από ένα τεράστιο μέρος του πλανήτη, το Padel σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πια “σπορ της ελίτ”. Αντίθετα, είναι, πλέον, δημοφιλές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, με περισσότερα από 20 εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο. Τα αμέτρητα οφέλη του Padel για τη σωματική και ψυχική υγεία και οι αξίες της ομαδικότητας και ευγενούς άμιλλας που πρεσβεύει, τροφοδοτούν το όραμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Padel, αλλά και κάθε λάτρη του Padel, για ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που θεωρείται από πολλούς πως είναι θέμα χρόνου.